Er is weinig water in Nijmegen tussen Waal en kanaal. Behalve als het regent… Door de klimaatverandering komen stortbuien tegenwoordig 10 x vaker voor dan vroeger. Juist in de hoogste delen van Nijmegen veranderen sommige straten tijdens een hoosbui in snelstromende beken.
Het klimaat van de huizenmarkt verandert ook. Er zit weer beweging in. Als je een huis wilt kopen, is wateroverlast wél een puntje van aandacht. De afgelopen maanden hadden verschillende kennissen een ondergelopen souterrain. Vreselijk balen. Als ik je een tip mag geven: let op de hoogteligging van je droomhuis ten opzichte van de omgeving. Juist als je denkt hoog en droog in Nijmegen-Oost te gaan wonen. Als het huis in een ingesloten laagte staat en een laaggelegen rioolaansluiting heeft, kun je flink nat gaan! Zie je tijdens de bezichtiging een pomp in de kelder of het souterrain of zijn de muren (nog) vochtig? Wegwezen!
Makelaars en de huidige bewoners zijn meestal niet zo gul met info over wateroverlast. Die willen dat vochtige huis juist kwijt.
Water heeft de logische eigenschap om naar het laagste punt te stromen. Onderzoek dus even de maaiveldhoogte en het bouwpeil. Bij het loket “duurzaam wonen” van de gemeente kun je info krijgen over de rioolaansluiting en of de woning beschermd is tegen wateroverlast. Dat is een ingewikkeld verhaal met terugslagkleppen, ontlastputten, stankafsluiters en zo.
Je kunt natuurlijk ook een crashtest doen. Gewoon twee tankwagens met 100.000 liter water in één keer leeg laten lopen in de straat. Laarzen aan en kijken waar het water heengaat. Effectief, maar je maakt een beroerde eerste indruk in de buurt. Of je koopt gewoon een hoogbouwwoning. Altijd safe!
Column in Weekkrant De Brug van 14 oktober 2015